fbpx

НАП. Какво да направите, ако справката сочи, че има незаконно разпространени ваши лични данни?

Вече има достъпно приложение, чрез което всеки гражданин може да разбере дали негови лични данни са станали обект на неоторизиран достъп. Справка в приложението може да се направи на https://check.nra.bg/ след въвеждане на ЕГН и номер на мобилен телефон. Съобщенията към клиентите на НАП се изпращат от кратки номера 1220, 1917 и др. Резултатът дали има Ваши разпространени лични данни ще бъде изпратен на въведения от Вас мобилен номер.    

Ако сте направили справка в НАП и тя сочи, че за Вас има неправомерно разкрити лични данни е важно да знаете, че не трябва да предприемате извънредни действия. Можете да смените единствено ПИК кода в НАП и паролите си на всички онлайн приложения, свързани с Вашите финанси и кореспонденция за всеки случай.

Няма риск някой да се разпореди с имуществото Ви или да поеме задължения от Ваше име, заради разпространените данни. Това потвърдиха от Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията.

В момента НАП съпоставя незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма манипулация на публикуваните данни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *