fbpx

Пращат фалшиви имейли от името на НАП

Разпространяват се фалшиви имейли от името на НАП. Те представляват „покана за плащане“. Който получи такъв мейл е приканен да отвори прикачен файл, в който се съдържа информация за изпълнително дело, банкови сметки, срокове и суми за плащане.

Приходната агенция предупреждава, че това представлява класическа форма на „фишинг“ – атака, чрез която се цели измама.

Текстът в мейла е следният:

Здравейте,

Търсим ви във връзка с извършени от Вас сделки с криптовалута. Тъй като криптовалутите са финансов актив по смисъла на ЗДДС, сделките, добивът, трансферът и плащанията с криптовалута трябва да бъдат декларирани в съответната данъчна декларация. Приложно Ви изпращаме Съобщение за доброволно изпълнение, в което ще откриете размера на задълженията, номерът на изпълнителното дело, както и банковата сметка за принудително събиране на публични вземания. При непогасяване на задълженията, доброволно, в дължимия срок, задължението ще бъде събра но принудително от държавата, заедно с лихвите и разходите за това. Срокът за доброволно изпълнение е 7 /седем/ дни след получаване на поканата.

НАП препоръчва на клиентите си да изтрият веднага писмо с подобно съдържание, а ако са го отворили, да сканират компютъра си с антивирусна програма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *